Tilbakeblikk på 2020, og hva kan vi forvente i 2021?

Endelig er vi i 2021, men det som ikke lå i spådommene til bransjeekspertene for 12 måneder siden, var at verden skulle preges av en global pandemi.

COVID-19 har hatt en ekstremt sjelden, men likevel stor innvirkning på samfunnet, og har totalt endret det vi kjenner som "den normale hverdagen". Pandemien tvang selskaper til å umiddelbart plassere sine ansatte på hjemmekontor, omstrukturere sikkerhetsstrategi og forretningsplaner. Og ikke minst, få de ansatte opp å gå, på en sikker måte - med ekstern tilkobling.

Konseptet med å gjøre det mulig for ansatte å jobbe fra hvor som helst, når som helst og fra hvilken som helst enhet eller plattform har eksistert i mange år, men aldri før har organisasjoner måtte omstille seg raskere enn våren 2020. Noen hevder til og med at transformasjonen vi har vært vitne til ellers ville tatt opp til 5 år!

I tråd med at store deler av verdens arbeidsstokk ble sendt på hjemmekontor, tilpasset også de cyberkriminelle sin agenda. Cyberkriminelle finner stadig nye og innovative måter å angripe enkeltpersoner, deres hjem og enheter på, dette for å finne en vei inn til det pålitelige bedriftsnettverket. Ettersom den globale pandemien har akselerert skifte mot eksternt arbeid, der ansatte opererer utenfor beskyttelsen av bedriftens brannmurer, er det også en mulighet for at hackere vil utnytte sårbarheter som finnes i "rommene" mellom mennesker, deres enheter og bedriftsnettverket. 

I tillegg nøler ikke cyberkriminelle med å tilpasse seg og dra nytte av hendelser eller begivenheter. De utnytter organisasjonen eller sluttbrukerens frykt til sin fordel og COVID-19 er brukt som lokkemat i en rekke skadelig kampanjer mot selskaper og enkeltpersoner. Gjerne i form av ransomware, mailspam, BEC (Business Email Compromise), malware og skadelige domener. 

Så, hvilke cybersikkerhetsrelaterte endringer og hendelser kan vi forvente de kommende 12 månedene? Hvert år kommer flere av de største sikkerhetsleverandørene med spådommer for året som kommer og 2021 er intet unntak. Under finner du en oppsummering av de viktigste punktene fra rapportene:

COVID-19 som lokkemat - Flere hevder vi kan forvente at viruset fortsatt vil prege våre liv, selskap og samfunn i året som kommer - Men, innvirkningen vil endres etter hvert som året skrider frem. Nyhetsbildet vil fortsatt være preget av overskrifter furbundet med vaksineutvikling og nasjonale tiltak. Dette vet cyberkriminelle å utnytte og man bør være forberedt på COVID-19 relatert phishingangrep. 

Personvern? Hvilket personvern? - For mange mennesker gir deres mobile enhet tilgang til mye mer personlig informasjon enn man aner, takket være applikasjoner som krever bred tilgang til menneskers kontakter, meldinger og mer. Dette problemet er forstørret med COVID-19 og tilhørende applikasjoner for kontaktsporing som lekker data om enkeltpersoner.

Ransomware - Hittil i 2020 har det vært en enorm økning i antall ransomware-angrep hvor hackere trekker ut større mengder av data før de krypterer offerets data. Det har gått så langt at FBI sier flere selskaper velger å betale løsepenger for å beskytte sine aksjonærer, ansatte og kunder. I 2021 kan det se ut til at de cyberkriminelle gruppene blir sterkere og står sammen som kriminelle i stedet for individuelle grupper.

5G - Dette var også en av de største forutsatte truslene i 2020, men vil gjenta seg også i 2021. I forbindelse med at 5G-nettverket rulles ut, vil antall IoT-enheter utvide seg massivt, noe som øker nettverkenes sårbarhet mot større cyberangrep. IoT-enheter og deres tilkobling til nettverk og sky er fortsatt et svakt ledd når det gjelder sikkerhet da det er vanskelig å få fullstendig synlighet i enhetene. I tillegg har de ofte komplekse sikkerhetskrav.

Vil du vite mer om året som har gått og ekspertenes spådommene for 2021? Under finner du spennende innhold fra våre leverandører:

Trend Micro

For spådommene til Trend Micro, les; Turning the Tide: Trend Micro Security Predictions for 2021.

Sophos

Sophos 2021 Threat Report er basert på erfaring fra flere eksperter og du kan lese mer i; Navigating cybersecurity in an uncertain world!

WatchGuard

Ekspertene hos WatchGuard forteller deg om sine forventninger i rapporten 2021 Cybersecurty Predictions.

Ta en prat med sikkerhetsekspertene hos Infinigate!

Infinigates sikkerhetseksperter hjelper deg gjerne med spørsmål du måtte ha. Kontakt oss i dag!
sikkerhet@infinigate.no
Kontakt oss